Kronični periapikalni parodontitis - Ihan Hren, Nataša (Medicinski razgledi, 2000)
Kronični periapikalni parodontitis je kronični vnetni odziv obzobnih tkiv ob vrhu zobne korenine na bakterijsko okužbo. Patohistološko predstavlja nespecifični kronični mononuklearni vnetni infiltrat v vezivnem tkivu. Številni dejavniki vplivajo na njegovo patogenezo. Pomembno vlogo imajo imunološki mehanizmi, med njimi posebej pozna preobčutljivost.
Keywords: obzobno tkivo; Periapical periodontitis; parodontalne bolezni; Pathology; vnetja; Microbiology; Immunology; Chronic disease