Prednosti in pomanjkljivosti dvojnega statusa v pokojninskem in invalidskem zavarovanju - Papež, Marijan (Delavci in delodajalci, 2016)
V prispevku je obravnavana ureditev dvojnega statusa od uveljavitve s 1.4.1992 prvega samostojnega in celovitega slovenskega sistema pokojninskega in invalidskega zavarovanja do danes, ko je s 1.1.2016 začel veljati ZPIZ-2B, ki je prinesel bistvene novosti na tem področju. Z dvojnim statusom je opredeljeno hkratno uživanje cele ali sorazmernega dela pokojnine in opravljanje dela ali dejavnosti. Dvojni status je urejen z naslednjimi instituti: pravica do delne pokojnine, ponovni vstop v obvezno zavarovanje in hkratno izplačevanje sorazmernega dela že priznane pokojnine, izplačevanje 20 odstotkov starostne ali predčasne pokojnine, delo upokojenca v okviru drugega pravnega razmerja in druge oblike dela uživalcev pokojnin.
Keywords: invalidsko zavarovanje; pokojnine; pokojninsko zavarovanje