Investigating fatigue life effects on the vibration properties in friction stir spot welding using experimental and finite element modal analysis - Aghdam, Nima Jafarzadeh (Strojniški vestnik, 2014)
Točkovno torno varjenje z gnetenjem (FSSW) je vsestranski in sodoben varilski postopek, ki se uporablja v različnih proizvodnih procesih, npr. v avtomobilski, letalski in vesoljski industriji. Glavni namen tega članka je pridobiti boljše razumevanje korelacije med lastnimi frekvencami in iniciacijo utrujenostnih razpok pri zvarih FSSW, narejenih s štirimi različnimi nabori parametrov varilskega procesa. Raziskava je bila opravljena z namenom zbiranja podatkov o enem najobetavnejših postopkov varjenja - FSSW.
Keywords: eksperimentalne modalne analize; experimental modal analysis; fatigue damage; finite element modelling; frekvenčni odziv; frequency response; friction spot welding; modeliranje s končnimi elementi; točkovno torno varjenje; utrujenostne poškodbe; vibracijske lastnosti; vibration characteristics