Music as a means of statecraft - Udovič, Boštjan (Muzikološki zbornik, 2017)
Članek analizira položaj in funkcije glasbe na slavnostnih sejah Državnega zbora Republike Slovenije. Avtor v članku ugotovi sledeče: (a) slavnostne seje Državnega zbora vedno vključujejo glasbene točke; (b) glasba na slavnostnih sejah je namenjena predvsem podpiranju slovesnosti, ni pa pomembna njena estetska funkcija; (c) v Državnem zboru obstaja posvetovalno telo predsednika Državnega zbora, ki 'izbira' glasbene izvajalce, izbor glasbe pa je prepuščen potem izvajalcem. Na podlagi povedanega avtor zaključi, da glasba na slavnostnih sejah Državnega zbora nima funkcije krepitve državništva, ampak se (z)oži v zabavno funkcijo.
Keywords: državništvo; glasba; slavnostne seje