Vloga potrebe po stalni dosegljivosti na spletnih socialnih omrežjih pri napovedovanju stresa in psihološkega blagostanja - Milošič, Ana (Anthropos (Ljubljana), 2024)
V zadnjih letih je uporaba spletnih socialnih omrežij v porastu, ta pa so spremenila način interakcije med posamezniki. Ti so velikokrat neprestano v stiku z drugimi preko spletnih socialnih omrežij, pri tem pa se lahko pojavi potreba po stalni dosegljivosti, ki potencialno vodi v negativne posledice. Namen pričujoče raziskave je bil podrobneje raziskati dejavnike, ki prispevajo k doživljanju potrebe po stalni dosegljivosti na spletnih socialnih omrežjih ter nekatere njene potencialne posledice. Želeli smo preučiti predvsem mediatorsko vlogo stalne dosegljivosti na spletnih socialnih omrežjih v odnosu med preučevanimi napovedniki in izidi. V raziskavo je bilo vključenih 157 udeležencev, ki so izpolnili vprašalnike o strahu pred zamujenim, nevroticizmu, osamljenosti, samokontroli, zaznanem stresu, psihološkem blagostanju ter potrebi po stalni dosegljivosti na spletnih socialnih omrežjih. Rezultati so pokazali, da potreba po stalni dosegljivosti na spletnih socialnih omrežjih delno mediira odnos med osamljenostjo in stresom, osamljenostjo in psihološkim blagostanjem ter samokontrolo in psihološkim blagostanjem. Dobljeni rezultati so bili le delno skladni s predpostavkami. Izpostavljene so prav tako pomanjkljivosti raziskave ter možnosti izboljšav v prihodnosti.
Keywords: psihološko blagostanje; spletna socialna omrežja; stalna dosegljivost; stres