Urejanje kaosa ali kako se je kalil ruski postmodernizem - Javornik, Miha (Slavistična revija, 2002)
V razpravi se ukvarjamo z evolucijskimi zakonitostmi v razvoju ruske kulture in v njej odkrivamo karakteristike, primerljive s pojavi v zahodnoevropski in ameriški literaturi zadnjih trideset let. Pri tem velja pozornost genezi ruskega postmodernizma, ki ga obravnavamo kot pričakovano razvojno etapo ob zatonu modernistične estetike oz. po razpadu sovjetskega modela sveta. Logiko kulturnega procesa, ki se kaže v postmodernističnem naziranju, razkrivamo kot svojevrsten dialog s kaosom.
Keywords: culture; kaos; kultura; kulturni razvoj; literarna teorija; literary theory; postmodernizem; ruska književnost; Russian literature