"Zahtevam konfiskacijo in uničenje že ekspediranih izvodov!" - Čakš, Tonja (De musica disserenda, 2010)
Objava prevoda doktorske disertacije Josipa Čerina o slovenskih protestantskih pesmih v Trubarjevem zborniku leta 1908 je povzročila hudo avtorjevo kritiko. Žal je doktorska naloga izgubljena, vendar je v ohranjeni dokumentaciji, predvsem korespondenci in avtorsko popravljenem izvodu natisa, veliko ključnih podatkov v zvezi s sporom med Čerinom in uredništvom Slovenske matice.
Keywords: Čerin, Josip, 1867-1951; "Die Lieder der Slowenischen protestantischen Gesangbücher, deren Quellen und Verwendung nach der Reformation"; 1902; Disertacije; slovenska glasba; Protestantism; protestantizem; 16.st.; pesmarice