Antropološki izzivi kateheze v času umetne inteligence - Stegu, Tadej (Bogoslovni vestnik, 2024)
Prispevek se posveča vprašanju, kako se kateheza odziva na bliskovit napredek digitalizacije in umetne inteligence. Transhumanistično pojmovanje človeka z obljubami o odrešenju od trpljenja in smrti ter večnem življenju kot skorajšnji posledici razvoja umetne inteligence osvetljuje človekova večna eksistencialna vprašanja in izzive. Nekatere smeri transhumanizma verjamejo, da bo človekovo zavest mogoče kmalu prevesti v digitalno obliko in tako človeka osvoboditi telesa, bolečine in smrti – temeljni izziv sodobne kateheze je torej antropološko vprašanje. Prispevek raziskuje, kako lahko soočenje transhumanističnega in svetopisemskega razumevanja človeka katehezi pomaga pri izčiščenju in kerigmatični prenovi. Kerigmatična prenova kateheze poudarja lepoto krščanskega življenja, odrešenja v Kristusu ter odnosov v krščanskem občestvu. V tem se bistveno razlikuje od transhumanistične vizije osebe, ki pri osebi njen odnosni značaj ignorira. Ugotavljamo, da se kerigmatična kateheza vse bolj vrača k biblični antropologiji, na kateri sloni tudi teologija telesa. Teologija telesa poudarja, da človek ni ustvarjen kot predmet, temveč kot oseba, ki je ljubljena in sposobna ljubiti in je v tem imago Dei, ustvarjena po Božji podobi.
Keywords: artificial intelligence; catechesis; eksistencialna vprašanja; existential questions; kateheza; kerigma; kerygma; odrešenje; salvation; teologija telesa; theology of the body; transhumanism; transhumanizem; umetna inteligenca