A spectrum of non-belonging - refugees, human rights and political pragmatism - Slavnic, Zoran (Razprave in gradivo - Inštitut za narodnostna vprašanja (1990), 2014)
Članek prinaša analizo življenjske zgodbe begunke iz Bosne in Hercegovine, ki je na Švedsko prišla s hrvaškim potnim listom in zato sprva dobila negativen odgovor na prošnjo za azil, nato pa dovoljenje za začasno prebivanje za obdobje šestih mesecev. Analiza pokriva tri geografsko in časovno ločene faze te begunske odisejade: življenje med vojno in beg, begunsko življenje na Hrvaškem in azil na Švedskem. Članek ima dva cilja. Prvič, prikazati kako begunci sami doživljajo svoje begunsko življenje, skupaj z vlogami različnih makro-, mezo- in mikro-dejavnikov, ki vplivajo na njihovo življenje. Drugič, članek poskuša zajeti vse možne strategije, ki jih za "reševanje begunskih problemov" razvijajo vlade zahodnoevropskih držav v situacijah, kjer postaja prepad med človekoljubno retoriko in realno pragmatično politiko neprijetno globok.
Keywords: begunci; etnični konflikti; socialna država; welfare state; državljanstvo; Bosna in Hercegovina; Bosnia and Herzegovina; Švedska; begunska politika