Static analysis of a high arch dam - Ghafoori, Yaser (Acta hydrotechnica, 2019)
V prispevku predstavljamo zasnovo in izvedbo statične analize ločne pregrade. Študija temelji na tehnični zasnovi ločne pregrade iz predinvesticijskega elaborata in idejne zasnove iz 90. let prejšnjega stoletja. Dejansko do uresničitve projekta kasneje ni nikoli prišlo. Zasnova konstrukcije in njena prostorska umestitev sta bili izvedeni v skladu z določili ameriških priporočil za načrtovanje ločnih pregrad. Za pripravo numeričnega modela smo uporabili prostorski končni element in izvedli statično analizo z uporabo računskega programa SAP2000. V analizi smo upoštevali hidrostatični tlak vode v akumulaciji in lastno težo konstrukcije. V računu smo predpostavili skrajni možni obratovalni stanji, z maksimalno in minimalno gladino v akumulaciji, in računski primer, ko je zadrževalnik prazen. Posebno pozornost smo namenili analizi robnih pogojev na bokih pregrade, v točki vpetišča objekta in temeljne podlage. Rezultati so potrdili ustreznost konstrukcijske zasnove pregrade. Pri ločnih pregradah se obtežba z izkoriščanjem ločnega efekta prenaša neposredno v hribinsko podlago. Pri tem sta ključnega pomena togost hribinske podlage in obratovalna gladina, ki vplivata na porazdelitev napetosti v telesu pregrade in pomike konstrukcije.
Keywords: arch dam; civil engineering; displacement; finite element; gradbeništvo; hidrotehnika; hydrotechnics; končni elementi; ločna pregrada; napetosti; pomiki; static analysis; statična analiza; stress