Fertility preservation methods for female neoplastic patients - Del Pup, Lino (Radiology and oncology (Ljubljana), 2006)
Izhodišča. Biološko starševstvo je pomembno tudi za bolnike z rakom, zato vedno pogosteje že pred pričetkom onkološkega zdravljenja zaščitimo njihovo plodno sposobnost. Naloga onkologov je bolnike seznaniti z možnostjo, da bo onkološko zdravljenje lahko trajno okvarilo njihovo plodnost in kakšne so možnosti, da bi to jatrogeno okvaro zmanjšali ali preprečili. Metode zaščite plodnosti se zelo hitro razvijajo, čeprav o njih v strokovni literaturi ne poročajo velikokrat. Da bi onkologom pomagali pri svetovanju bolnicam z rakom,v članku navajamo indikacije, kontraindikacije, omejitve in kontraverznosti različnih zaščit plodnosti. Zaključki. Ko onkolog obravnava bolnice z rakom, ki so v rodnem obdobju, naj bolnice seznani z možnimi posledicami zdravljenja in z načini, da bi bolnica ohranila plodno sposobnost.Priporočamo, da bolnico čim prej napoti na posvet k strokovnjaku, ki ima izkušnje z zdravljenjem plodnosti. Če se bolnice odločijo za eno od metod zaščite plodnosti, predlagamo vključitve v študijske raziskave, ki bodo lahko pokazale učinkovitost posamičnih metod.
Keywords: Cryopreservation; Embrio; Embryo; Fertility; Fertilization In Vitro; in vitro fertilization; Jajčne celice; Jajčnik; Krioshranjevanje; Neoplasms; Novotvorbe; onkologija; Oocytes; Oploditev in vitro; Ovary; Plodnost; rak (medicina); tumor; zaščita