Upor ob prepričevanju v povezavi z osebnostjo - Cizl, Maruša (Psihološka obzorja (Ljubljana), 2022)
Namen raziskave je preveriti, kako se izraženost osebnostnih lastnosti povezuje z uporom ob prepričevanju. Preverjali smo tudi, ali osebnostne lastnosti napovedujejo pojav učinka bumeranga, kako se upor ob prepričevanju in sprememba moči odnosa do začetnega stališča povezujeta s starostjo in spolom ter kako na povezanost med spremenljivkami vpliva izbira socialno bolj ali manj zaželenega začetnega stališča. V raziskavo je bilo vključenih 567 oseb, starih od 18 do 86 let. Udeleženci so na podlagi izhodiščnega besedila (Heinzeve dileme) izbrali eno od dveh ponujenih stališč (tj. izhodiščno stališče) in izpolnili osebnostni vprašalnik. Glede na izhodiščno stališče so bili nato izpostavljeni prepričevalnemu sporočilu, na koncu pa smo preverili še spremembo stališča ter spremembo odnosa do stališča (če se stališče ni spremenilo). Rezultati so pokazali, da je pri osebah, ki so izbrale socialno bolj zaželeno stališče in si nato premislile, bolj izražena sprejemljivost kot pri osebah, ki so se uspešno uprle prepričevanju, ekstravertnost pa se je izkazala za statistično značilen napovednik učinka bumeranga. Posamezniki, ki so se odločili za socialno manj zaželeno stališče in so se uspešno uprli prepričevanju, so v povprečju starejši od tistih, ki so se prepričevanju uspešno uprli na podlagi socialno bolj zaželenega stališča. V prihodnjih raziskavah bi bilo smiselno vključiti še kontrolo izrabe samoregulacijskih virov.
Keywords: Heinzeva dilema; moralnost; odpor; osebnostne lastnosti; prepričevanje; spreminjanje stališč