Prenehanje kolektivne pogodbe z vidika avtonomije strank in uporabe pravil civilnega prava - Kresal Šoltes, Katarina (Delavci in delodajalci, 2011)
Avtorica v prispevku obravnava vprašanja v zvezi s prenehanjem kolektivnih pogodb. Poseben zakon o kolektivnih pogodbah (ZKolP) določa veljavnost in načine prenehanja kolektivne pogodbe, bistvene pogoje za posamezne načine prenehanja ter možnost podaljšanja uporabe kolektivne pogodbe po prenehanju njene veljavnosti. Avtorica veljavno zakonodajo analizira z vidika dveh vprašanj. Prvič, katere zadeve v zvezi s prenehanjem kolektivne pogodbe lahko stranki urejata drugače od zakona. Drugič, katera splošna pravila civilnega prava je mogoče smiselno uporabiti v zvezi z institutom prenehanja kolektivne pogodbe.
Keywords: civilno pravo; delovno pravo; kolektivna pogajanja; kolektivne delovne pogodbe; pogodbeno pravo; prenehanje; prenehanje kolektivne pogodbe; splošna pravila civilnega prava