Pregled učinkovin v zdravljenju ran - Anderluh, Marko (Farmacevtski vestnik, 2016)
V prispevku predstavljamo sistematičen pregled zdravilnih učinkovin, ki jih uporabljamo v oskrbi ran. Namen prispevka je pojasniti delovanje zdravilnih učinkovin na različne faze celjenja ran in predstaviti aktualne informacije o tistih, ki so trenutno registrirane v Republiki Sloveniji. S tem želimo zdravstvenim delavcem olajšati izbor najustreznejšega zdravljenja v oskrbi ran, ki naj ne temelji le na poznavanju smernic zdravljenja, temveč tudi na poznavanju mehanizmov delovanja uporabljenih zdravilnih učinkovin.
Keywords: anatomsko-terapevtsko-kemična klasifikacija zdravi; zaviralci agregacije trombocitov; zdravljenje ran; zdravljenje, ki temelji na znanju