Proto-jate in nastanek jate galaksij - Bavdaž, Nina (Matrika, 2020)
Velike skupine galaksij, ki jim pravimo jate galaksij, nastanejo iz zametkov in kolapsa prvih struktur v vesolju. Iz podatkov v izbrani simulaciji se lahko oceni, kolikšna je velikost območja znotraj katerega se na visokih rdečih premikih (z približno 2.5) nahaja snov in iz katerega bo potem pri nizkih rdečih premikih nastala jata galaksij. Velikost območij je preverjena na štirih jatah galaksij z različnimi masami, ki se jim v simulaciji lahko sledi na območju 0 manj ali enako z manj ali enako 2.73. V članku je tudi prikazano, kako se spreminjajo radij, temperatura ter deleža plina in zvezd v evoluciji jate galaksij ter do katerih sprememb v teh količinah pride, ko se zgodijo trki med jatami ali med jato in manjšo skupino galaksij.
Keywords: astronomija; astronomy; galaksije; galaxies; galaxy clusters; jate galaksij