Women’s environmental peacebuilding – from the lense of post-colonial theological ecofeminism - Furlan-Štante, Nadja (Poligrafi, 2024)
V širšem kontekstu se članek osredotoča na sintezo okoljskih vprašanj ter vklju-čevanja glasov in ukrepov žensk v okviru medreligijskega dialoga – natančneje, na ustvarjanje kreativnih prostorov za sodelovanje žensk v procesu ekološke izgradnje miru preko medreligijskih srečanj in dialoga. Najprej je predstavljen fenomen ženske religijske izgradnje ekološkega miru (ženskega ekološkega mirovništva) kot nastajajočega področja, ki konflikte glede okoljskih virov (okoljsko nepravičnost) obravnava kot priložnost, da sprte strani medsebojno sodelujejo in si na koncu skupaj prizadevajo za trajnostni mir. Nato sledi kratek pregled dveh primerov do-brih praks ženskih gibanj religijske izgradnje ekološkega miru (Navdanya in green Belt Movement) in analiza njihovega doprinosa.S tega vidika se zastavi vprašanje: ali zahodna krščanska ekoteologija upošteva ekoteološke perspektive in dobre prakse globalnega juga? Pri tem je izpostavljen pomen vključevanja žensk (z globalnega juga in globalnega severa za medsebojno obogatitev) v medkulturne in medreligijske ekološke iniciative. Članek sledi ekofeministični tezi, da je izkoriščanje narave (ekološka kriza) tesno povezano z marginalizacijo, izkoriščanjem in zlorabo žensk. S te perspektive so združene za-znave in kritični pogledi na ekološko (ne)pravičnost ter pomen vključevanja žensk v ekološko medreligijsko mirovništvo.
Keywords: ecofeminism; ecological justice; ekofeminizem; ekološka (ne)pravičnost; ekološko mirovništvo žensk; environmental peacebuilding; interreligious dialogue; medreligijski dialog