Karst rock weathering of the Great Pyramid of Giza - Knez, Martin (Acta carsologica, 2025)
Izpostavljeni skalni bloki mehke karbonatne kamnine, iz katerih je piramida, razmeroma hitro pridobijo značilno obliko in skalni relief. Na zunanjih delih so bloki največkrat previsno spodjedeni. Njihov zgornji del, ki ga občasno dosegata dež in polzeča voda, prekriva skorja, ki nastane z raztapljanjem kamnine in hitro rekristalizacijo ter skalo ščiti pred vetrom in šibkim raztapljanjem. Razčlenjen je z vdolbinicami, katerih površina je pogosto gola in zato izpostavljena vetrni eroziji, kar omogoča njihovo rast. V spodnjem delu, kjer je skala gola, v večini primerov povsem prevladujejo skalne oblike, ki jih dolbe vetrna erozija, torej večje vdolbine in žlebovi. Tanka skorja, ki občasno prekrije njihovo površino, se hitro lušči. Sklepamo na hitro zakrasevanje in razpadanje skalnih blokov.
Keywords: carbonate rocks; complexometry; karbonatne kamnine; Keopsova piramida (Giza, Egipt); kompleksometrija; Pyramid of Cheops (Giza, Egypt); rock relief; skalni relief