Jan Sobieski - Demski, Dagnosław (Traditiones (Ljubljana), 2014)
Avtor v članku predstavlja, kako se je razvijala podoba Jana Sobieskega med obletnicami bitke pri Dunaju na praznovanjih med leti 1783 do 1983. Katera podoba je bila proslavljena, spominjana in prikazana v teh letih. Ali je šlo za isto podobo očeta naroda, rešitelja naroda in krščanstva, Leva Lechistan, svetlobe vzhoda in voditelja naroda. Ali pa gre za pozabljeno figuro preteklosti.
Keywords: millitary history; Sobieski, Jan, 1629-1696; personalities; rituals; znamenite osebnosti; Austria; voditelji; praznovanja; obletnice; rituali; Avstrija; vojaška zgodovina; zgodovinski pregledi