Dejavniki tveganja za srčno-žilne bolezni pri bolnikih z okvaro hrbtenjače po končani primarni rehabilitaciji - Žen Jurančič, Marijana (Rehabilitacija (Ljubljana), 2013)
Izhodišča: Osebe z okvaro hrbtenjače imajo povečano tveganje za srčno-žilne bolezni, saj je pri njih zaradi sprememb v nekaterih fizioloških mehanizmih prisotna zgodnja ateroskleroza. Namen raziskave je bil analizirati klasične dejavnike tveganja za srčno-žilne bolezni pri skupini oseb z okvaro hrbtenjače po odpustu s primarne rehabilitacije in ugotovitve primerjati z rezultati programa CINDI (nacionalni program primarne preventive srčno-žilnih bolezni), izvedenega v letih od 2002 do 2006. Metode: V raziskavo smo vključili 48 bolnikov z okvaro hrbtenjače ob odpustu s primarne rehabilitacije z URI Soča. Od kliničnih dejavnikov tveganja smo izmerili krvni tlak in izračunali indeks telesne teže, od laboratorijskih dejavnikov tveganja pa smo določili štirifrakcijski lipidogram in krvni sladkor na tešče. Določili smo še kadilski status in ogroženost za nastanek srčno-žilne bolezni, povezane z aterosklerozo, v prihodnjih desetih letih (točkovnik Framingham). Delež bolnikov z določenim dejavnikom tveganja smo primerjali z rezultati CINDI. Rezultati: Deleži bolnikov s povišanimi vrednostmi krvnega tlaka, celotnega holesterola in krvnega sladkorja ter indeksom telesne teže nad 25 so bili nižji kot v splošni populaciji. Prav tako je bil nižji delež bolnikov z ogroženostjo za razvoj srčno-žilne bolezni, povezane z aterosklerozo, v prihodnjih desetih letih. Delež kadilcev je bil višji kot v splošni populaciji.Zaključek: Zaradi specifičnih fizioloških in morfoloških sprememb je ocena srčno-žilne ogroženosti po točkovnikih Framinghamin SCORE pri osebah z okvaro hrbtenjače podcenjena. Izdelati bi bilo treba nove tabele srčno-žilne ogroženosti, prilagojene osebam z okvaro hrbtenjače. Program preventive srčno-žilnih bolezni bi bilo treba izvajati pogosteje kot v splošni populaciji.
Keywords: ateroskleroza; Atherosclerosis; cardiovascular disease; cardiovascular risk; dejavniki tveganja; Framingham Risk Score; kardiovaskularne bolezni; okvare hrbtenjače; SCORE Risk Chart; Spinal cord injuries; tabela SCORE; točkovnik Framingham