Trendi v ureditvi nekaterih reguliranih sektorjev - Grilc, Peter (Podjetje in delo, 2018)
Prispevek obravnava terminološki instrumentarij v zvezi z regulacijo, deregulacijo in liberalizacijo gospodarskih sektorjev ter te procese v izbranih sektorjih, zlasti v energetskem oziroma ožje v sektorju električne energije v EU in ZDA. Predstavljene so posamezne faze omenjenih procesov in razvojne smernice v zadnjih treh desetletjih. V osemdesetih letih prejšnjega stoletja je bila deregulacija manj očitna in razvojno še v začetni fazi, pozneje je postala intenzivnejša, v zadnjem času, posebej po finančni krizi in tudi zaradi nekaterih drugih procesov, pa smo priča ponovni regulaciji.
Keywords: delitev trga; deregulacija; diskriminatorno ravnanje; dogovori o cenah; dogovorjeno oddajanje razpisnih ponudb; ex ante ureditev; gospodarski sektorji; koncentracije; konkurenčno pravo; liberalizacija; nadzor; notranji trg; ponovna regulacija; predatorstvo; regulacija; skupinski bojkot; zavrnitev dobave