Ojačanje krmilnega ventila s poligonsko pretočno značilnico - Bajsič, Ivan (Strojniški vestnik, 2000)
Namen prispevka je prikazati pretočno značilnico, ki ima dobre lastnosti dveh standardnih značilnic krmilnih ventilov. Pretočne značilnice so primerjane glede na njihovo ojačanje. Izdelana je primerjava med vsemi tremi pretočnimi značilnicami in različnimi možnostmi izbire temena poligonske pretočne značilnice. Izračunane vrednosti so eksperimentalno ovrednotene. Dinamične lastnosti pretočnih značilnic so prikazane s simuliranjem prenosne funkcije sklenjene krmilne zanke. Matematični model, uporabljen za simuliranje prehodne funkcije je izbran iz literature 5 in načrtuje prehodno funkcijo prvega reda.
Keywords: značilnice pretočne statične; značilnice statične poligonalne; ventili krmilni; ojačitve ventilov; krmilni ventili; modeli; značilnice; ojačitve