Visual explicitation in intersemiotic translation - Ketola, Anne (Stridon, 2021)
V okviru prevodoslovja se termin eksplicitacija navadno nanaša na medjezikovni postopek, pri katerem je nekaj izvirniku implicirano, v ciljnem jeziku pa eksplicitno izraženo. V pričujočem članku je ta koncept analiziran v intersemiotičnem kontekstu, pri čemer se osredotočam na prevod besede v sliko, z namenom, da bi ugotovila, ali prevod besede v sliko vsebuje tudi konstrukcijo pomena, ki bi jo lahko opisali kot eksplicitacija. Empirične podatke predstavlja pogodba v obliki stripa, torej besedni dokument, ki je bil intersemiotično preveden v vizualno obliko stripa. Analiza je pokazala, da nekatere značilnosti, ki jih najdemo pri medjezikovni eksplicitaciji, delujejo le z verbalnimi jezikovnospecfičnimi koncepti in jih ni mogoče najti v prevodu besede v sliko, drugi značilnosti eskplicitacije, npr. specifikacija pomena v prevodu, pa se zdijo zelo primerne za tovrstno intersemiotično analizo. Analiza je prav tako pokazala, da je razlikovanje tipov eksplicitacije v prevodu besede v sliko dodatno zapleteno zaradi inherentnih razlik med besedami in podobami kot pomenotvorni viri.
Keywords: comic contracts; eksplicitacija; explicitation; illustration; ilustracija; intersemiotic translation; intersemiotični prevod; pogodba v obliki stripa; prevod besede v sliko; word-to-image translation