Zrno do zrna pogača, kamen na kamen (turistična) palača - Gosar, Anton (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 1999)
Prispevek predstavi večnacionalni raziskovalni projekt, ki udejanja razvojni koncept t. i. zidakov v sonaravnem turističnem razvoju ob tromeji Avstrije,Italije in Slovenije. Opisuje obstoječo in nato sestavi možno celostno "pogačo" oziroma "hišo" turistične ponudbe na območju Tromeje. Opozarja na dejavnike, ki zavirajo sodelovanje, hkrati pa razčljenjuje enkratnosti stika treh svetovnih kultur in jezikov v alpskem svetu. Podaja izbrane, za turizem pomembne naravne in kulturne sestavine pokrajine, imenujmo jih "zrnca" ali "kamenčke", ki lahko v kompleksni ponudbi oblikujejo okusno turistično pogačo oziroma trdno hišo turističnega gospodarstva v regiji ob Tromeji - v Ziljski, Kanalski, Savski in Soški dolini.
Keywords: Alpe; Alps; Austria; Avstrija; družbena geografija; human geography; Italija; Italy; obmejna območja; obmejno sodelovanje; planiranje; Slovenia; Slovenija; sonaravni razvoj; tourism; turizem