Uravnavanje telesne mase - Lunder, Mojca (Farmacevtski vestnik, 2010)
Energijsko homeostazo vzdržuje več med seboj prepletenih procesov, ki jih usklajujejo možgani. Njihov cilj je vzdrževati ustrezno zalogo energije v danih pogojih okolja. V daljšem časovnem obdobju mora količina zaščite hrane zagotoviti enakovredno količino energije, kot je bila porabljena v tem obdobju. Periferne komponente regulacije vnosa hrane, kot so maščobno tkivo, pankreas, prebavni trakt, okuoalni sistem in jetra, so v dvosmerni povezavi s centralnim živčevjem preko avtonomnega živčnega sistema ali hormonov in metabolitov. V centralnem živčnem sistemu poteka obdelava signalov v možganskem deblu, hipotalamusu in delih korteksa ter limbioenega sistema. Periferne informacije o prehranskem stanju organizma in informacije iz okolja se združijo in prevedejo v prilagojene vedenjske odzive - v izbire in odločitve, jesti ali ne jesti.
Keywords: biokemija; food; metabolizem; nerologija; prehrana; telesna masa