Svet algoritmov pri predmetu šport v I. vzgojno-izobraževalnem obdobju osnovne šole - Časar, Igor (Revija inovativna pedagogika, 2025)
Spodbudno učno okolje, v katerem imajo abstrakcija, dekompozicija, generalizacija in prepoznavanje vzorcev osrednjo vlogo, učencem omogoča razvoj temeljnih znanj računalništva in informatike. V prispevku je predstavljena študija primera inovativne učne prakse, ki pri učencih prvega vzgojno-izobraževalnega obdobja razvija koncept algoritmov. Raziskava preučuje, kako lahko s piktogrami pri predmetu šport razvijamo temeljna računalniška znanja. Cilj raziskave je analiza učnih pristopov, metod ter učinkov integracije računalniških orodij v razredni pouk, pri čemer upoštevamo Okvir računalništva in informatike od vrtca do srednje šole ter učni načrt za predmet šport. Podatke smo pridobili s kvalitativno metodo. Študija primera je bila izvedena na namenskem, majhnem vzorcu homogene skupine učencev DOŠ Genterovci, starih od 7 do 9 let. Podatki so bili zbrani z opazovanjem, analizo izdelkov in polstrukturiranim intervjujem. Analiza podatkov je bila opravljena s tematsko analizo. Analiza odgovorov je pokazala, da je znotraj spodbudnega učnega okolja mogoče razvijati temeljna znanja računalništva in informatike brez uporabe digitalnih naprav. Učenci lažje opišejo problem, prepoznajo ključne podrobnosti in poiščejo rešitev. Učenci niso imeli težav s prepoznavanjem in ustvarjanjem algoritmov. Z oblikovanjem ekip in razdeljenimi vlogami se v večji meri razvija sodelovalno učenje, ki spodbuja deljenje izkušenj in skupno reševanje izzivov. Ugotovitve kažejo, da je mogoče podobne metode uporabiti tudi pri drugih predmetih, kar odpira nove možnosti za integracijo računalniškega mišljenja v osnovnošolsko izobraževanje.
Keywords: algorithms; algoritmi; computer science and informatics; Informacijsko-komunikacijska tehnologija; Osnovnošolsko izobraževanje; računalništvo in informatika; spodbudna učna okolja; stimulating learning environments; Športna vzgoja