Vloga napovednih dejavnikov pri raku dojk - Takač, Iztok (Obzornik zdravstvene nege, 1999)
Predstavljeni so dejavniki, ki jih na današnji stopnji razvoja znanosti uporabljamo pri načrtovanju zdravljenja raka dojk in predvidevanju poteka bolezni. Najpomembnejši samostojni napovedni dejavnik so maligne celice v področnih bezgavkah. Prizadetost višje ravni bezgavk, njihovo število in velikost ter prodor malignih celic skozi ovojnico manjša verjetnost preživetja. Dejavniki, ki se nanašajo na tumor in od katerih je v veliki meri odvisna usoda bolnice, so njegova velikost, histološki tip in zrelost. Prodor malignih celic v limfne in krvne žile dojke ter nekroza tumorja napovedujejo neugoden potek bolezni. Receptorji steroidnih hormonov v tumorju nam olajšajo izbiro kasnejšega sistemskega zdravljenja. Neugoden izid bolezni napovedujejo tudi intenzivna rast malignih celic, prisotnost receptorjev epidermalnega rastnega faktorja, onkogena c-erb B-2 in nekaterih proteaz.
Keywords: breast; Breast neoplasms; dejavniki tveganja; dojke; Lymphatic metastasis; novotvorbe; Prognosis; prognoza; Risk factors; tumor