Post COVID logistics, strategies and actions need to be taken - Islam, Touhidul (Logistics, supply chain, sustainability and global challenges, 2022)
Hrano potrebujejo tako ljudje kot živali, vendar se v obdobju covid-19 številna mala in srednje velika živilska podjetja spopadajo s težavami pri proizvodnji in prevozu hrane, druga pa so tik pred zaprtjem. Zdaj je čas za oblikovanje prihodnje strategije in akcijskega načrta za malo in srednje veliko živilsko industrijo, da bi ublažili gospodarske učinke izbruha bolezni covid-19. Cilj te študije je opredeliti verjetne taktike, politike in akcijske načrte ter oceniti njihovo učinkovitost in sprejemljivost. Ta študija tudi raziskuje in količinsko opredeljuje učinke izbruha covid-19 na bangladeško malo in srednje veliko živilsko industrijo. Z uporabo tehnike neverjetnostnega vzorca so bili uporabljeni trije tipi vprašalnikov za zbiranje podatkov od lastnikov, vodij tovarn, menedžerjev in izvršnih direktorjev v sektorju proizvodnje hrane in pijač. S programsko opremo SPSS V.25 je bila izvedena opisna analiza za prikaz frekvenc, % deležev in povprečnih vrednosti, za primerjavo vrednosti (povprečja) stališč (strategij in akcijskih načrtov) z dostavljeno vrednostjo (testno vrednostjo) pa je bil uporabljen t-test z enim vzorcem. Rezultati kažejo, da je verjetnost strategij in akcijskih načrtov (14 strategij), ki jih mora izvajati vlada, visoka in sprejemljiva, učinkovitost drugih verjetnih strategij in akcijskih načrtov (5 strategij), ki jih morajo izvajati proizvajalci hrane in pijač, pa je lahko tudi sprejemljiva in bi se lahko uporabljala v razmerah po krizi.
Keywords: food & beverage; hrana in pijača; logistics; logistika; one-sample t-test; Post-covid; S&M lestvica živilska industrija; S&M scale food industry; strategies and actions; strategije in ukrepi; t-test z enim vzorcem