Analiza storitev Centra za podporo uporabnikom - Benčina, Jože (Uporabna informatika (Ljubljana), 2001)
Pričujoči prispevek govori o kakovosti informacijskih storitev, ki se v veliki meri izkazuje z ravnjo zadovoljstva odjemalcev. Analizirali smo storitve podpore uporabnikom informacijske opreme in storitev v okolju javne uprave. Osrednja vloga na področju informacijske infrastrukture v tem okolju je poverjena Centru vlade za informatiko. Storitve podpore so organizirane v Centru za podporo uporabnikom. Zadovoljstvo uporabnikov smo merili z mnenjsko raziskavo: pri svojem delu smo uporabili merilni instrument SERQUAL, statistične obdelave pa smo opravili s programskim paketom SPSS. Rezultate raziskave predstavljamo s treh vidikov. Najprej obravnavamo ugotovitve v zveziz raziskovalno hipotezo in njeno zavrnitvijo. Nato sledita analiza razlikv zadovoljstvu s storitvami med posameznimi skupinami uporabnikov in analiza vzrokov za ugotovljeno stanje. Poročilo o raziskavi zaokrožujemo s pregledom izsledkov in ugotovitev.
Keywords: informacijske storitve; informacijski sistemi; uporabniki