Graph-based analysis of the correlation between mobility and telecommunication - Tajabad, Roya Esmaeili (Geodetski vestnik, 2023)
Upoštevanje odnosa med vzorci človeškega gibanja in telekomunikacijami v prostoru in kibernetskem prostoru nam pomaga bolje razumeti te vzorce gibanja. V študiji smo raziskovali razmerje med vzorci človeškega gibanja in telekomunikacijami z uporabo strukture grafov. Parametri ustvarjenih grafov, vključno z vozliščem, robom, odstotkom skupnih uteži zanke, uteženim lokalnim gručenjem in uteženim globalnim koeficientom gručenja, so bili izračunani in primerjani s korelacijsko matriko. Nato so bili preučeni učinki oddaljenosti in števila edinstvenih telekomunikacijskih partnerjev. Implementacija predlagane metode na podatkih Mobile Data Challenge (MDC) je pokazala, da več kot je gibanja med dvema specifičnima regijama, več je izmenjave telekomunikacijskih podatkov. Poleg tega se razmerje med številom klicev in številom premikov nekoliko poveča z večanjem razdalje med izvorom in ciljem. Več kot ima posameznik telekomunikacijskih partnerjev, večje je število selitev in večje število regij obišče. Oseba z manj telekomunikacij z bližnjimi območji ima tudi manj gibanja v bližnjih regijah. Nazadnje, struktura gibanja in telekomunikacijski grafi posameznika so podobni – večja kot je interakcija in več kot je povezav med vozlišči enega, več je povezav med vozlišči drugega.
Keywords: analiza grafov; človeško gibanje; graph analysis; human mobility; telecommunication; telekomunikacije