Besedilo, branje, sklepanje - Justin, Janez (Šolsko polje, 2011)
V bralnem delu raziskave PISA 2009 so dijaki brali kratka besedila in reševalinaloge, vezane nanje. V članku avtor razčleni spoznavno zgradbo nekaterih nalog za dijake. Za zahtevnejše naloge v bralnem delu raziskave je bilo značilno, da je moral dijak s sklepanjem zapolniti vrzeli v besedilih, ki jih je prebral. Večina sklepov, ki jih je moral dijak narediti, je bila algoritmične narave. Razdeliti jih je mogoče na dopolnitvene in premostitvene sklepe. Pri sklepanju je moral dijak iz dolgoročnega spomina priklicati neko enoto splošnega védenja o svetu in jo uporabiti v sklepalni shemi, ki ga je vodila do pravilne rešitve naloge. Sklepalne sheme, na katere se je dijak oprl pri reševanju nalog, temeljijo na pravilih naravne logike, ki imajo tudi sicer pomembno vlogo v interpretaciji besedil.
Keywords: text; vzgoja in izobraževanje; reading literacy; bralna pismenost; natural logic; branje; education; bralnost; inference; naravna logika; sklepanje; PISA 2009; raziskave