Osnovnošolska berila na Primorskem v času fašizma - Arko, Anton (Retrospektive, 2023)
Prispevek skuša na podlagi virov podati vpogled v poseganje propagandnega aparata v osnovnošolska berila v času fašizma na Primorskem. Pozornost se posebej namenja tendencioznim besedilom, katerih namen je pri mladih bralcih oblikovati kult osebnosti obeh italijanskih voditeljev tistega časa: kralja Viktorja Emanuela III. in duceja Benita Mussolinija. Na konkretnih primerih so izpostavljeni spretni prijemi avtorjev, ki so svoja prizadevanja usmerili k oblikovanju besedil na način, da bralcu odkrito ali subtilno preko določene zgodbe posredujejo ideološka sporočila. Besedila v prispevku so podkrepljena s slikovnim gradivom.
Keywords: berila; cult of personality; fascism; fašizem; kult osebnosti; osnovne šole; primary school; Primorska; Primorska region; school reader