Karst landforms as geomorphosites - Panizza, Mario (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2003)
Članek predstavlja metodologijo za določanje kvantitavne vrednosti reliefnih oblik kot sestavnega dela geomorfološke naravne dediščine, vključno z njihovim vrednotenjem v okviru presoj vplivov posegov na okolje. Znanstveno vrednost lokalitete (scientific quality, Q) lahko določimo z ugotavljanjem njenega znanstvenega, kulturnega, družbeno-ekonomskega in krajinskega pomena, vrednosti teh parametrov pa ponderiramo glede na položaj in pomen lokalitete v preučevanem območju.
Keywords: geomorfologija; geomorphology; karst; kras (geologija); kraške oblike; kraški pojavi; relief; topography