Ocenjevanje vpliva okvare zgornjega uda na izvedbo želenih aktivnosti - Pihlar, Zdenka (Rehabilitacija (Ljubljana), 2012)
Izhodišča: Ljudje imajo po okvari zgornjega uda težave pri številnih aktivnostih, ki so zanje pomembne. Želeli smo oceniti, v kolikšni meri in na katerih področjih jim okvara pri tem povzroča težave. Metode: S Southamptonskim testom za ocenjevanje roke (Southampton Hand Assessment Procedure SHAP) smo ocenili enaindvajset bolnikov z okvaro zgornjega uda, ki smo jih sprejeli na bolnišnično rehabilitacijsko obravnavo. Z ročnim dinamometrom smo jim izmerili grobo moč prijema, bolniki pa so v intervjuju navedli aktivnosti, pri katerih imajo težave. Rezultati: Okvara zgornjega uda vpliva na zmanjšano zmožnost prijemanja. Oslabljena groba moč zmanjša sposobnost posameznika za izvedbo številnih aktivnosti, ki so zanj pomembne in jih želi oziroma jih mora opravljati. Zaključki: S Southamptonskim testom za ocenjevanje roke in merjenjem grobe moči bolnikov smo potrdili, da okvara zgornjega uda vpliva na bolnikovo sposobnost prijemanja in na izvedbo številnih aktivnosti na področju skrbi za sebe, dela in produktivnosti. To je potrebno upoštevati pri načrtovanju delovno-terapevtske obravnave in celostne rehabilitacije.
Keywords: Activities of daily living; delovna terapija; dnevne aktivnosti; Hand; Hand strength; moč prijema; moč roke; Occupational therapy; roka; Upper extremity; zgornja ekstremiteta; zgornji ud