Ekstrakcije konoplje - Tavčar, Eva (Farmacevtski vestnik, 2023)
Članek obravnava različne metode ekstrakcije konoplje in njihovo vlogo pri izkoriščanju terapevtskega potenciala kanabinoidov, predvsem kanabidiola (CBD) in (–)-trans-?9-tetrahidrokanabinola (?9-THC) za uporabo v medicini. Konoplja v zadnjih desetletjih vzbuja vedno več znanstvenega zanimanja, saj zaradi svojih zdravilnih učinkovin postaja vedno bolj pomembna za zdravljenje simptomov številnih bolezni, kar se odraža tudi v monografijah za cvet konoplje in kanabidiol, ki se bosta v letu 2024 uvrstili v Evropsko farmakopejo. Za optimizacijo proizvodnje izdelkov iz konoplje je bistveno razumevanje postopkov ekstrakcije, njihovega donosa učinkovin ter vsebnosti in terapevtske učinkovitosti ekstraktov. Ta osnovni pregled področja zato obravnava rastlinsko drogo in njeno pripravo za ekstrakcijo, različne tehnike, kot so ekstrakcijske metode z organskimi topili, olji, plini, vodo ter vročim zrakom ter pristope, ki so posebnost pri predelavi konoplje, kot je npr. dekarboksilacija. Dotaknemo se tudi varnostnih vidikov tako postopkov kot končnih izdelkov.
Keywords: ?9-THC; CBD; Ekstrakcija; kanabinoidi; Konoplja