Diahrona makroprozodična raziskava slovenskega govora v televizijskih informativnih oddajah - Scuteri, Lucia Gaja (Slavistična revija, 2018)
V članku so predstavljeni rezultati prve eksperimentalne zgodovinske fonetične raziskave slovenskega govorjenega jezika. Zaradi želje po preverjanju, ali lahko globalne spremembe, ugotovljene v televizijskem informativnem govoru v drugih jezikih (Giannini, Pettorino 2010) potrdimo tudi na slovenskem gradivu, je bila izpeljana primerjava dveh vzorcev branega govora, izhajajočih iz televizijskih informativnih oddaj, ki jih je slovenska javna televizija predvajala med letoma 1977-1981 (TV Ljubljana) in 2011-2013 (TV Slovenija). Ob upoštevanju časovnih spremenljivk govora (Grosjean, Deschamps 1975) tekočnosti, hitrosti artikulacije in hitrosti govora so tekom analize bili izmerjeni tudi trajanje foničnih verig, odstotna pogostnost in trajanje praznih prekinitev ter t. i. koeficient zgoščenosti. Pridobljeni podatki kažejo, da se je z ritmičnega vidika slovenski (govorjeni) jezik v zadnjih tridesetih letih spremenil manj izrazito od pričakovanega.
Keywords: govorjeni jezik; makroprozodična raziskava; slovenščina; televizijski govor