Vloga bralca v poglavitnih literarnoteoretičnih smereh 20. stoletja - Pezdirc-Bartol, Mateja (Jezik in slovstvo, 2000)
Članek skuša sistematično predstaviti najpomembnejše literarnoteoretične smeri 20. stoletja, in sicer glede na to, kako v svoj metodološki pristop vključujejo bralca, kakšno funkcijo mu pripisujejo pri tvorbi pomenov besedila, kako opredeljujejo status literarnega dela ipd. Čeprav bralca kot predmet literarne vede upoštevajo vse smeri, pa postane središčna kategorija raziskovanja šele konec 60. let z razvojem recepcijske estetike in teorije bralčevega odziva.
Keywords: književnost; literature; bralec; branje; literarna teorija; literary theory; literary criticism; literarna kritika; 20.st.