Mladi, branje in knjižnica - izkušnje bibliotekarjev - Brlan, Anton (Otrok in knjiga, 2017)
V prispevku podajam praktične izkušnje bibliotekarjev pri delu z mladimi, osredotočam pa se na tri področja: mentorstvo, izvajanje projekta Rastem s knjigo in informiranje mladih uporabnikov o gradivu knjižnice. Močan poudarek dajem izvajanju projekta Rastem s knjigo, ker se ravno tu na najbolj neposreden način srečujemo z mladimi bralci, jih navdušujemo za branje in jim predstavljamo naše delo. Nizanje izkušenj bibliotekarjev poteka v luči iskanja novih pristopov in ustreznih rešitev, ko gre za pridobivanje in na nek način soustvarjanje mladih bralcev., občasna polemičnost teksta pa želi spodbuditi k novim refleksijam in razpravam o vzgajanju mladega bralca, ki naj postane redni obiskovalec knjižnice. Čeprav je tekst usmerjen v bibliotekarsko stroko in nagovarja v prvi vrsti strokovne sodelavce s tega področja, išče dialog tudi s pedagoško dejavnostjo.
Keywords: branje; knjižnice; mladi; sodelovanje z mladimi; mentorstvo; projekt Rastem s knjigo