Zakonska ureditev financiranja javnih regulatornih agencij v luči ustavnih izhodišč - Triller Vrtovec, Katja (Pravnik, 2017)
Avtorica v prispevku povzema ustavna načela za urejanje financiranja nalog države in zakonsko ureditev financiranja javnih regulatornih agencij. Na primeru financiranja Javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke kot največje regulatorne javne agencije v Sloveniji ugotavlja, ali spoštovanje načela zakonitosti pri predpisovanju javnih dajatev vpliva na učinkovitost in gospodarnost delovanja javnih regulatornih agencij. Pri tem uporabi tri merila: prvič, ali so merila za določitev višine namenskih javnih dajatev določena v zakonu; drugič, ali je obseg dejavnosti JAZMP, ki se financira z javnimi namenskimi dajatvami, določen v zakonu in tretjič, ali je nadzor nad določanjem javnih namenskih dajatev JAZMP določen v zakonu.
Keywords: Agency for Medicinal Products and Medicinal Devices of the Republic of Slovenia; fees; financing of public regulatory agencies; financiranje javnih agencij; Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke; načelo financiranja državnih nalog z obveznimi javnimi dajatvami; načelo uravnoteženega proračunskega financiranja javne porabe; načelo zakonitosti pri predpisovanju obveznih dajatev; namenske javne dajatve; principle of balanced budgetary financing of public expenditures; principle of financing state duties with taxes; principle of legality in prescribing taxes; pristojbine; tarife; tariffs; taxes; upravne takse