Minus One, or the mismeasure of man - Sbriglia, Russell (Filozofski vestnik, 2025)
Ta članek obravnava četrto poglavje knjige Joan Copjec Read My Desire, »Krojaški nad-jaz«, da bi, izhajajoč iz te obravnave, nadalje razvil kritiko rasizma kot oblike perver-zije, ki rasnega drugega postavlja kot nadjazovskega Drugega, za katerega se domne-va, da skriva obsceni užitek oziroma »voljo do užitka«. Medtem ko so druga poglavja knjige Read My Desire v zadnjih tridesetih letih odigrala ključno vlogo pri oblikovanju Lacanove teorije – zlasti lacanovske filmske teorije (»Zaklenjena soba/Osamljena soba«) in lacanovske teorije seksualnosti (»Spol in evtanazija uma«) –, pa poglavje »Krojaški nadjaz« še ni bilo deležno pozornosti, ki si jo zasluži za prispevek ne le k Lacanovi te-oriji rase, ampak tudi k Lacanovi etiki na splošno. Da bi to pomanjkljivost odpravil, članek najprej ponovi Copjecino kritiko perverznega »krojaškega nadjaza«, ki se kaže v seriji fotografij kolonialnih drugih v oblačilih, ki jih je posnel znani francoski psiho-log G. G. de Clérambault. Nato Copjecino analizo Clérambaultovega krojaškega nadjaza uporabi na novejših, veliko bolj sadističnih primerih krojaškega, nadjazovskega nasilja nad postkolonialnimi drugimi po napadih na Svetovni trgovinski center in Pentagon 11. septembra 2001. S tem esej dokazuje, da je za pravilno razumevanje predvidevanja in nujnosti sklepnega poziva knjige Read My Desire k »neki drugi logiki nadjaza« treba upoštevati »krojaški nadjaz«.
Keywords: ethics; etika; Lacan, Jacques; psihoanaliza; psychoanalysis; racism; rasizem