Vpliv sreženja uparjalnika na rabo energije za hlajenje - Poredoš, Alojz (Strojniški vestnik, 2000)
Raba energije za hlajenje se je predvsem v zadnjih nekaj letih močno zvečala. To narekuje, da tudi na področju hlajenja skrbimo za učinkovito rabo energije. Prihranke energije lahko dosežemo predvsem v tistih delih hladilnega sistema, kjer je raba največja. Poleg konstrukcijsko ustreznih komponent hladilnega sistema so pri tem bistvenega pomena obratovalni parametri. V prispevku je analiziran predvsem vpliv temperature hlajenja oziroma temperature uparjanja na rabo energije za hlajenje. Potrjeno je znano dejstvo, da zniževanje temperature uparjanja zmanjšuje hladilno število. Analiza vpliva temperature uparjanja je pokazala, da njeno zniževanje močno pospeši izločanje vlage iz zraka in sreženje uparjalnika, kar močno vpliva na dodatno rabo energije za odtaljevanje sreža.
Keywords: sreženje; odtaljevanje; število hladilno; raba energije; hlajenje; uparjalniki