The moment of surprise and dialogical play - Mândru?, David-Augustin (Phainomena (Ljubljana), 2025)
Prispevek obravnava razmere med dialogom, časom in presenečenjem. Pokazati želim, da je v primeru medosebnega dialoškega srečanja potrebno govoriti o ustvarjalni časovnosti. Takšno ustvarjalno časovnost je mogoče doseči s posredništvom trenutka presenečenja, kakor sta ga v svojih delih tematizirala Martin Buber in Hans-Georg Gadamer. Čeprav se avtorja nista posebej ukvarjala s problemom časovnosti dialoga, nam razpršene opazke Henrija Bergsona o času in ustvarjalnosti lahko priskrbijo zadostno oporo za razmislek o vprašanju časovnosti dialoga. V pričujočem besedilu pričnem s sodobnim okvirjem »dogodkovne hermenevtike«, znotraj katere se Claude Romano spoprime z odnosom med časovnostjo in presenečenjem. Poglavitni cilj članka je pokazati, kako dialog zaradi svojega igrivega značaja (Gadamer) omogoča trenutek presenečenja in s tem poglablja razumevanje med Jazom in Tijem (Buber)
Keywords: časovnost; dialog; hermenevtika; igra; presenečenje