Sv. Eteldreda iz Vzhodne Anglije in sv. Mildreda iz Kenta - Divjak, Alenka (Primerjalna književnost, 2011)
Članek obravnava - v luči primerjalne književnosti in z vidika literarne zvrsti življenja svetnikov - usodi sv. Eteldrede iz Vzhodne Anglije in sv. Mildrede iz Kenta, ki sta kot opatinji dveh uglednih samostanov zapustili opazno sled v hagiografiji anglosaške Anglije. Kljub vpetosti obeh svetnic v isti hagiografski vzorec deviških svetnic kraljevskega rodu pa obstajajo opazne razlike med njima, ki pridejo do izraza v obravnavanih hagiografskih besedilih. Te razlike potrjujejo, da so življenja svetnikov kljub svoji konvencionalni naravi dopuščala določeno tematsko prožnost. V resnici je prav kombinacija rigidnosti in prožnosti tista kvaliteta, ki spreminja literarno zvrst življenja svetnikov v hvaležen predmet raziskav na področju primerjalne književnosti.
Keywords: St. Athelthryth of Anglia, ok. 635-679; St. Mildrith of Kent, u. 732/733; hagiografija; Anglija; England; 7.st.; legende svetnikov; woman; ženske; svetnice; zgodnje krščanstvo