The leadership of the special educator in the management of the inclusive classroom - Jachova, Zora (Vodenje v vzgoji in izobraževanju, 2014)
Specifičnost izobraževanja za slušno prizadete otroke zahteva uvedbo modelov podpore v učnem procesu. To nakazuje potrebo po zagotavljanju izpopolnjevanja za učitelje in vodstvo specialnih pedagogov v inkluzivnih razredih. Naš namen je bil ugotoviti, ali vodenje specialnega pedagoga vpliva na upravljanje inkluzivnega razreda, v katerega je vključen učenec z motnjo sluha. Naša kvantitativno-kvalitativna raziskava je pokazala, da je model podpore, ki ga daje peripatetični podporni učitelj, teorija, ki se v dejanski praksi ustrezno obnese, vsaj sodeč po izboljšanju na vseh proučevanih področjih po svetovanju specialnega pedagoga.
Keywords: classroom management; education; hearing-impaired student; inclusion; inkluzija; leadership; motnje sluha; ravnatelji; učenci s posebnimi potrebami; učitelji; vodenje