Odprta vprašanja sodnega postopka v delovnih sporih - Kogej Dmitrovič, Biserka (Delavci in delodajalci, 2026)
V prispevku je obravnavan sodni postopek za reševanje delovnih sporov. Predstavljen je tudi zgodovinski pregled reševanja delovnih sporov na našem ozemlju. Veljavni zakon, ki ureja postopek reševanja delovnih sporov, to je Zakon o delovnih in socialnih sodiščih (ZDSS-1), se uporablja od leta 2005, vendar je bil od takrat že večkrat spremenjen in je izgubil številne prvotne določbe. V prispevku so predstavljene njegove pomembnejše določbe ter nekatere pomanjkljivosti. Na koncu je podan predlog, da se opravi širša strokovna razprava o vseh vprašanjih, povezanih s sodnim postopkom v delovnih sporih, ter da se pristopi k novelaciji zakona.
Keywords: civil legal proceedings; delovni spor; Labour and Social Courts Act; labour dispute; pravdni postopek; sodni postopek; the procedural status of the employee; zakon o delovnih in socialnih sodiščih