Prispevek Slovencev k salezijanski 150-letni misijonski zgodovini - Kolar, Bogdan (Bogoslovni vestnik, 2025)
V letu 2025 skupnost salezijancev praznuje 150-letnico začetkov misijonskega dela. V letu 1875 je namreč sv. Janez Bosko, ki je prvotno sam želel postati misijonar, v Argentino poslal prvo skupino članov skupnosti. Predvsem najbolj južni del Južne Amerike – ozemlja Čila in Argentine – je postal osrednje misijonsko področje, kjer so salezijanci zastavili svoje moči. Sledili so drugi deli sveta. Člani skupnosti slovenske narodnosti so se misijonskemu gibanju pridružili, še preden je bila ustanovljena prva ustanova na slovenskih tleh. V stoletju in pol je v misijone odšlo skoraj sto slovenskih salezijancev. Dali so več izvirnih pobud za podpiranje misijonskih ustanov, poklicev in študentov iz misijonskih dežel.
Keywords: Bosco, Giovanni; Južna Amerika; Latin America; misijoni; missions; Patagonia; Patagonija; Salesians; salezijanci