Veränderungen in der norwegischen Saamenpolitik und die Situation der saamischen Sprache - Szilvási, Zsuzsanna (Vestnik za tuje jezike, 2011)
V članku avtorica predstavlja spremembe norveške politike do laponske manjšine. Laponska manjšina je najštevilčnejša manjšina na Norveškem, ima poseben položaj in ji država zagotavlja posebne (zlasti jezikovne) pravice. Pot do sedanjih pravic je bila težka, saj laponska manjšina v preteklosti ni bila v enakovrednem položaju. Pomembno obdobje za laponsko manjšino je nastopilo v drugi polovici 50. let prejšnjega stoletja. Laponske organizacije in institucije so bile ustanovljene druga za drugo, prav tako so se pojavili zakoni, ki so uravnavali pravice manjšine. Najpomembnejši za to so bili ideološki trendi ter prebujanje in organiziranje laponske manjšine. Sedanji sistem je lahko zgled za druge države. Preden je bil vzpostavljen, je prešel obdobja pomembnih sprememb; najpomembnejše avtorica predstavlja v članku.
Keywords: manjšine; laponska manjšina; pravice manjšin; Norveška; jezikovna politika; laponščina