Some elements of the relationship to the Holy as a challenge for contemporary pastoral activity - Vranješ, Nikola (Bogoslovni vestnik, 2024)
Pastoralna dejavnost Cerkve predstavlja njeno nenehno prizadevanje, da bi čim bolj udejanjila določila krščanskega pojma Svetega, ki zadeva celovitost odnosa do Boga. Sveto v krščanskem okolju razumemo prav kot celoto determinant krščanskega odnosa do Božjega. Dejavnost Cerkve zato bistveno določajo posebne prvine odnosa do Svetega. Te prvine in determinante v današnjih pastoralnih in družbeno-kulturnih okoliščinah zaznamujejo nekateri posebni poudarki, ki za konkretno pastoralno dejavnost predstavljajo precejšnje izzive in včasih tudi resne težave. To delo določa teološko-pastoralno razločevanje nekaterih zahtevnih sestavin sodobnih krščanskih okvirov odnosa do Svetega. Na podlagi tega je proučen vpliv omenjenih elementov na pastoralno dejavnost. Prispevek je nastal iz prizadevanja za teološko-pastoralno razločevanje elementov, ki so pomembni za izboljšanje pastoralne dejavnosti danes. Zato je eden temeljnih ciljev raziskave opozoriti na nekatere izkrivljene koncepte in izkušnje Svetega v sodobnih kulturnih in pastoralnih kontekstih. Hkrati skuša prispevek spodbujati k pravilnemu odnosu do Svetega in zvestejšemu doživljanju vere.
Keywords: culture; Holy; individualism; individualizem; kultura; modernity; modernizem; pastoral activity; pastoralna dejavnost; secularism; sinkretizem; Sveto; syncretism