Preskušanje in vrednotenje glin glede na uporabo za proizvodnjo različnih keramičnih izdelkov - Kovačević, Mihaela (Kovine zlitine tehnologije, 1999)
Gline so drobnosedimentne kamenine (granulacija pod 20 ?$μ$?m). Lastnosti gline in uporabna vrednost so odvisne od vrste glinenih mineralov in primesi. Z osnovnimi in tehnološkimi preskušanji ugotavljamo kakovost gline in možnost njene uporabe za posamezne proizvode. V prispevku je prikazan primer preskušanja gline za določen namen; opisane so metode preskušanj in vrednotenje rezultatov.
Keywords: glina; preskušanje; vrednotenje; uporaba; mehanske lastnosti