Urejanje Triglavskega narodnega parka za obiskovalce v luči ciljev in namenov ustanovitve narodnega parka - Šolar, Martin (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2009)
Zavarovana območja narave so kronski dragulj vsega naravovarstvenega dela, ustrezno varovanje pa je možno le s primernim upravljanjem zavarovanih območij. Upravljavskih nalog je v Triglavskem narodnem parku glede na pestrost in raznolikost alpskega prostora veliko, urejanje parka za obiskovalce je le ena od pomembnih upravljavskih nalog. V drugem delu prispevka govorimo prav o upravljavskih pristopih in stanju na terenu pri urejanju parka za obiskovalce.
Keywords: environmental protection; Julian Alps; Julijske Alpe; narodni parki; pravna ureditev; sonaravni razvoj; tourism; Triglav National Park; Triglavski narodni park; turizem; varstvo narave; varstvo okolja