O razvoju fizične geografije v Sloveniji in njenih sodobnih izzivih - Gams, Ivan (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2003)
Članek prikazuje dosedanji razvoj fizične geografije v Sloveniji kot dela kompleksne geografske vede, katere vrh so regionalnogeografske monografije Slovenije. Avtor vidi izziv za bodoči razvoj fizične geografije v Sloveniji v konkurenci več, močnejših in bolje opremljenih inštitutov s podobnimi delovnimi področji. Edino kvantitativno vrednotenje izbranih pokrajinskih pojavov lahko po avtorjevih izkušnjah ohrani geografiji že standardno in še vedno edino preostalo vlogo v domoznanskih prostorskih znanostih. Kljub večjemu zanimanju javnosti za družbeno geografijo pa zagotavlja tudi fizični geografiji pomembno vlogo 2-3-krat povečan vpis slušateljev geografije na v zadnjih letih še razširjeno mrežo visokošolskih ustanov.
Keywords: fizična geografija; physical geography; regional geography; regionalna geografija; Slovenia; Slovenija